Archival Descriptions

Displaying items 1 to 20 of 55,904
  1. Flag used by the anti-Semitic Volksverwering during the first progrom in Antwerp - April 14, 1941

    This flag consists out of two layers and handstamped letters. The dimensions are 90 cm x 60 cm. The main tissue is thin woven black cotton, in the center a second circular layer of tissue is sewn, colored in red. On this red circle an image of a skull is painted in black. Around the red circle, the following text is stamped by hand in a yellow color : JUDE - VERREKKE (Jews - die). On the left and right lower corner, following letters are stamped in yellow : B-R-B, standing for : Beveiliging van Ras en Bodem ( Gardian of our Race and Soil )

  2. Pensionnat des Religieuses Servantes de Marie in Erps-Kwerps. Collection

    This collection consists of three photos of pupils of the Pensionnat des Religieuses Servantes de Marie in Erps-Kwerps, including several Jewish girls hidden there (among who Marie, Sara and Louise Goldberg).

  3. Sophie Souget-Blindeman

    Sophie Blindeman (1910-2002) werd geboren in een Joods gezin in Sneek. Zij trouwde in 1935 met Max Souget, huisarts in Amsterdam. Samen met zijn vader Aäron hield hij praktijk op de Geldersekade. Deze collectie heeft vooral betrekking op de - uiteindelijk succesvolle - poging van Sophie Souget-Blindeman zich tot ariër te laten verklaren. Dan zou Max gemengd gehuwd zijn en daarmee van deportatie gevrijwaard.

  4. Hermann van Pels

    Hermann van Pels (Gehrde, 31 maart 1898 – Auschwitz-Birkenau, oktober 1944) was een handelaar en vertegenwoordiger van Joodse afkomst, die vooral bekend is geworden als vader van het gezin Van Daan uit het dagboek van Anne Frank. In 1937 besloot hij met zijn vrouw en zoon naar Nederland te vluchten en tijdens de Duitse bezetting van Nederland doken zij onder in Het Achterhuis. Na de arrestatie op 4 augustus 1944 kwam Van Pels via interneringen in de gevangenis Weteringschans en Kamp Westerbork. In oktober 1944 werd hij in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau vermoord.

  5. Merwedeplein

    Voordat Anne Frank moest onderduiken woonde zij samen met haar ouders en zus van 1933 tot 1942 aan het Merwedeplein nr. 37-II in Amsterdam-Zuid. Nadat de familie Frank in juli 1942 was ondergedoken, keerde ze nooit meer terug op dit adres. Na de familie Frank hebben er verschillende mensen op het adres Merwedeplein 37-II gewoond. In 2004 heeft Woningcorporatie Ymere in samenwerking met de Anne Frank Stichting de woning in de oorspronkelijke jaren-dertig-stijl teruggebracht. Na zorgvuldig onderzoek zijn er meubels geplaatst die door de familie Frank gebruikt zouden kunnen zijn. De Anne Frank...

  6. Victor Kugler

    Victor Kugler (Hohenelbe (Oostenrijk-Hongarije, thans Vrchlabí, Tjechië), 5 of 6 juni 1900 - Toronto, 14 december 1981) was een Oostenrijks-Nederlandse ondernemer, vooral bekend als één van de helpers van de onderduikers in Het Achterhuis. Als de onderduikers op 4 augustus 1944 worden ontdekt wordt ook Kugler opgepakt. Na gevangenschap in onder andere de gevangenis Amstelveenseweg, de Weteringschans en Kamp Amersfoort wist hij bij een bombardement op een gevangenentransport te ontsnappen en overleefde de oorlog.

  7. Auguste van Pels-Röttgen

    Auguste van Pels-Röttgen (Buer (Duitsland), 29 september 1900 - tussen Raguhn en Teresienstadt, 9 april 1945) was een Joodse vrouw en is vooral bekend geworden als Petronella van Daan uit het dagboek van Anne Frank. In 1937 besluit zij met haar man en zoon naar Nederland te vluchten en tijdens de bezetting duiken zij onder in Het Achterhuis. Van Pels-Röttgen komt na arrestatie op 4 augustus 1944 via interneringen in de Weteringschans, Westerbork, Auschwitz, Bergen-Belsen en Raguhn om het leven tijdens een transport.

  8. Diversen

    In deze collectie zijn objecten ingedeeld die vooralsnog niet aan een van de andere collecties kunnen worden toegeschreven.

  9. Shea Tenenbaum

    In november 2016 verwierf de Anne Frank Stichting via de Raab Collectie 76 originele brieven van Otto Frank aan Shea Tenenbaum. De brieven zijn geschreven tussen 1958 en 1979 en bevatten naast persoonlijke verhalen ook interessante informatie over Otto's grote betrokkenheid bij het behoud van het Achterhuis en de openstelling daarvan voor het publiek. Shea Tenenbaum was een Jiddische auteur, essayist en dichter die werd geboren in Polen en in 1934 naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij schreef boeken en leverde bijdragen aan Jiddische kranten en publicaties als de Jewish Daily Forward in ...

  10. Otto Frank

    Otto Heinrich Frank (Frankfurt am Main, 12 mei 1889 – Bazel, Zwitserland, 19 augustus 1980) was een Duits-Nederlands-Zwitserse koopman. Hij was de vader van Margot en Anne Frank. Otto Frank was het enige lid van het gezin Frank dat de Tweede Wereldoorlog overleefde.

  11. Anne Frank Stichting

    De Anne Frank Stichting beheert het Anne Frank Huis museum en de Anne Frank collectie en is een educatieve organisatie. De Anne Frank Stichting (AFS) is opgericht in 1957 en sinds 1960 gevestigd op het onderduikadres (het ‘Achterhuis’) van Anne Frank en haar familie, Prinsengracht 263 te Amsterdam De Anne Frank Stichting verwerft originelen - documenten, beeldmateriaal en objecten - die te maken hebben met de (onderduik)geschiedenis van de familie Frank. Otto Frank heeft een belangrijk bijdrage geleverd aan het vormen van de collectie. Hij zette zich na de oorlog in om originele documenten ...

  12. Eckert-lijst

    De Eckert-lijst is vernoemd naar Otto Frank’s executeur-testamentair Hans Eckert. Objecten op deze lijst komen uit het bezit van Otto Frank en zijn na diens overlijden volgens testament nagelaten aan het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD), inmiddels KNAW. De KNAW treedt namens de Nederlandse Staat op als bruikleengever van deze objecten aan de Anne Frank Stichting. De Eckert-lijst dient juridisch en fysiek als een geheel beheerd en bewaard te worden.

  13. Weerklank

    Weerklank is de benaming van de collectie die bestaat uit documenten en objecten geïnspireerd op het dagboek en het leven van Anne Frank, de onderduik etc. De basis van deze collectie is gelegd door Otto Frank die het als zijn plicht zag brieven en reacties uit alle delen van de wereld te beantwoorden en te bewaren.

  14. Margot Frank

    Margot Betti Frank (Frankfurt am Main, 16 februari 1926 – Bergen-Belsen, februari 1945) was een uit Duitsland afkomstig Joods meisje, dat vooral bekend is geworden als de zus van Anne Frank. Nadat het gezin Frank naar Nederland was gevlucht doken zij tijdens de Duitse bezetting onder in Het Achterhuis, waar zij op 4 augustus 1944 ontdekt werden. Na gevangenschap in gevangenis Weteringschans, Kamp Westerbork en Auschwitz kwam.

  15. Zesde Montessorischool

    De 6e Montessorischool is een openbare Montessori-basisschool in de Amsterdamse Rivierenbuurt. De school werd in 1933 opgericht als zesde school in Amsterdam volgens de onderwijsmethodiek van Maria Montessori. Anne Frank ging tussen 1935 en 1941 naar de Zesde Montessorischool aan de Niersstraat 43 in Amsterdam. Ter nagedachtenis van Anne Frank draagt de Zesde Montessorischool vanaf 12 juni 1957 haar naam: de 6e Montessorischool Anne Frank (kort Anne Frankschool).

  16. Bep van Wijk-Voskuijl

    Elisabeth (Bep) Voskuijl (Amsterdam, 5 juli 1919 - Amsterdam, 6 mei 1983) was een kantoorbediende voor Opekta - het bedrijf van Otto Frank. In 1942 was zij één van de helpers van de onderduikers in het Achterhuis.

  17. Het Achterhuis

    Het Achterhuis op de Prinsengracht 263 te Amsterdam was de onderduikplek waar de familie Frank, samen de familile Van Pels en Fritz Pfeffer van 6 juli 1942 tot aan hun ontdekking op 4 augustus 1944 ondergedoken zat. Na de oorlog werd deze locatie onderdeel van het Anne Frank Huis.

  18. Familieleden Frank en Holländer

    Omvat tantes, ooms, grootouders, neven en nichten of andere leden van de families Frank en Holländer.

  19. Eva Schloss-Geiringer

    Eva Geiringer Schloss, geboren als Eva Geiringer (Wenen, 11 mei 1929), is de stiefdochter van Otto Frank. Schloss is vooral bekend om haar memoires over de gebeurtenissen tijdens de Holocaust en heeft deelgenomen aan het Visual History Archive-project van de USC Shoah Foundation Institute om videoantwoorden vast te leggen voor educatieve doeleinden.

  20. Joseph Schildkraut

    In 2012 werd de Schildkraut Collectie verworven. Deze is afkomstig uit de nalatenschap van de acteur Joseph Schildkraut (Wenen, 22 maart 1896 - New York, 21 januari 1964), Schildkraut was een Oostenrijks-Amerikaans acteur. Zijn bekendste rol op latere leeftijd is die van Otto Frank in de film The Diary of Anne Frank (1959) nadat hij eerder dezelfde rol had gespeeld in het gelijknamige toneelstuk. Ter voorbereiding op zijn op zijn rol als Otto in de eerste Amerikaanse toneelbewerking van Annes dagboek correspondeerde met Otto Frank. Schildkraut en Otto Frank schreven tot Otto’s dood met elka...