Correspondentie van de familie Hintzen, juni 1943 - augustus 1945.

Identifier
MF1795825
Language of Description
Dutch
Alt. Identifiers
  • 363-368
Dates
1 Jan 1943 - 31 Dec 1945
Level of Description
Other
Source
EHRI Partner

Scope and Content

Bevat een dagboek van Herman Carel Hintzen uit 1940.

Note(s)

  • George Herman Hintzen werd in 1943 in Frankrijk gearresteerd wegens het zonder toestemming overschrijden van de Belgisch-Franse grens. Hij was in het bezit van een vals legitimatiebewijs. Tevens werd hij ervan verdacht de Frans-Spaanse grens over te willen trekken om zich te voegen bij de geallieerde strijdkrachten. George verbleef enkele maanden in een kamp in Compiègne in Frankrijk en vervolgens ruim een jaar in kamp Buchenwald, tot het op 11 april 1945 werd bevrijd. Wanneer het mogelijk was, correspondeerde George met zijn familie in Nederland. De brieven naar en uit Compiègne waren in het Frans geschreven. De brieven naar en uit Buchenwald in het Duits. De brieven werden gecensureerd door de SS. Vader Herman Carel Hintzen stelde tevergeefs pogingen in het werk om zijn zoon vrij te krijgen.Toen hij vernomen had dat zijn zoon ernstig ziek was geworden (hij leed aan tuberculose), schreef hij brieven naar het ziekenhuis van het kamp. Ze werden beantwoord door een kamparts. Op 17 mei 1945 keerde George terug naar Nederland.

  • Een door de SS gecensureerde brief uit Buchenwald (zie stempel en diagonale streep) van 3 juni 1944. De in het Duits geschreven brief van George bevat codetaal, die later door zijn vader in Nederland met potlood werd ontcijferd.

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.