Correspondentie van Martin Bruijns, 1940-1948.

Identifier
MF2403781
Language of Description
Dutch
Alt. Identifiers
  • 565-574
Dates
1 Jan 1940 - 31 Dec 1948
Level of Description
Other
Source
EHRI Partner

Note(s)

  • Martin Bruijns werd in juli 1943 opgeroepen voor de arbeidsinzet. Samen met zijn twee jaar jongere broer Joep moest hij werken bij AEG in Berlijn-Treptow. Thuis in Amsterdam bleven de broertjes Henk en Adrietje en zusje Annie achter bij hun ouders. Volgens de familie hadden ze een relatief goede tijd in Berlijn, op de bombardementen na en de bevrijding door de Russen. Hij kwam uit een rood nest en was lid van de Arbeiders Jeugd Centrale. Bij zijn terugkeer ontdekte hij tot zijn teleurstelling dat zijn ouders bekeerd waren tot Jehovah's Getuigen.

    Na de oorlog onderhield hij nog een briefwisseling met mede-dwangarbeiders waaronder de Fransman George Robin en de Belg Roger Vermeulen (die ook de foto's had gemaakt). Andere personen die in de correspondentie voorkomen zijn: Wim Ferwerda (vriend, zat al in Berlijn) en Nantje Moesker, die Martin kende van de AJC en die de zus was van zijn beste vriend Dolf Moesker.

  • De broers Martin en Joep Bruijns

Subjects

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.