P.51 - Personal Archive of Rabbi Shaul Veingert, who helped many Jews in occupied Europe and refugees in Switzerland, 1941-1948

Identifier
5662597
Language of Description
English
Alt. Identifiers
  • P.51
Level of Description
Collection
Languages
  • French
  • German
Source
EHRI Partner

Extent and Medium

Letter

Official documentation

Personal documents

Postcard

Acquisition

Submitted by: הרב ד"ר אברהם ויינגורט בשם המשפחה רבקה נויגרשל, יהודית קושלבסקי, אברהם וינגורט

Scope and Content

P.51 - Personal Archive of Rabbi Shaul Veingert, who helped many Jews in occupied Europe and refugees in Switzerland, 1941-1948 The Veingert family transferred the archives to Bar Ilan University. Mr. Adler, a worker at the University, wanted to prepare comprehensive research regarding Rabbi Veingert and his activities, and he began by arranging the principal material of the Collection, the letters which were in numbered envelopes. Additionally, he began to catalog the basic information in each letter according to the order of the envelopes (This catalogue is located in File Number 1of the Records Group). After Mr. Adler's death, one of the daughters of the family continued in arranging the letters in the envelopes and cataloguing the documents, but gaps were created in the envelope numbers (For example, between 611 and 851, between 673 and 701and between 776 and 800). Afterwards, the family submitted the documentation to Yad Vashem, and it was catalogued in detail by the late Mr. Hillel Shechter, a worker in the Yad Vashem Archive.

Subjects

Places

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.

P.51 - ארכיון אישי של הרב שאול וינגורט אשר סייע ליהודים רבים באירופה הכבושה ולפליטים שנקלטו בשוויץ, 1948-1941

Identifier
5662597
Language of Description
Hebrew
Alt. Identifiers
  • P.51
Level of Description
Collection
Languages
  • French
  • German
Source
EHRI Partner

Extent and Medium

גלויה

מכתב

תעוד רשמי

תעוד-אישי

Acquisition

Submitted by: הרב ד"ר אברהם ויינגורט בשם המשפחה רבקה נויגרשל, יהודית קושלבסקי,הרב אברהם וינגורט

Scope and Content

P.51 - ארכיון אישי של הרב שאול וינגורט אשר סייע ליהודים רבים באירופה הכבושה ולפליטים שנקלטו בשוויץ, 1948-1941 המשפחה העבירה את הארכיון לאוניברסיטת בר־אילן. מר אלדר, עובד האוניברסיטה, ביקש להכין מחקר מקיף על הרב וינגורט ועל פעילותו. מר אלדר החל בסידור המכתבים שהיו בתוך מעטפות ממוספרות, שהם עיקר האוסף. כמו כן, החל ברישום מידע בסיסי של כל המכתבים לפי סדר המעטפות (רישום זה נמצא בתיק מס' 1 של החטיבה). לאחר שנפטר מר אלדר המשיכה אחת מבנות המשפחה בסידור המכתבים במעטפות וברישום המסמכים, אך נוצרו פערים במספרי המעטפות (למשל בין 611 ל-851, בין 673 ל-701 ובין 776 ל-800). לאחר מכן, מסרה המשפחה את התיעוד לארכיון יד ושם, שנרשם בפירוט בידי עובד הארכיון, מר הלל שכטר ז"ל. בכלל האוסף: - התכתבות עם יהודים נרדפים באירופה, שחלקם גורשו למחנה העצורים Vittel שבצרפת. במחנה שהו יהודים בעלי מסמכים שהעידו על אזרחותם הזרה או על אפשרות מוכחת להגר לארץ ישראל. יהודים אלה יועדו לעסקת חילופים (Austausch) עם אזרחים גרמנים שהוחזקו במעצר בידי בעלות הברית. לקראת סוף המלחמה נתגלה שתכנית החילופים הייתה מעשה הונאה - לפחות לגבי עצורי Vittel. מרביתם נספו ב־Auschwitz Birkenau (עד תום המלחמה לא נתקבלו עדויות מהימנות על גורלם). ארגונים יהודיים עולמיים ומדינות נייטרליות, לרבות הוותיקן, הפעילו לחץ על הגרמנים על מנת שיכירו בתוקף הדרכונים שהנפיקו קונסולים של מדינות דרום אמריקניות ב־Bern שבשוייץ תמורת תשלום. הגרמנים סירבו להכיר בהם כאותנטיים וכך הוכרע גורל יהודים אלה. הדרכונים הוכרו בסופו של דבר, אך באיחור - כאשר כבר לא ניתן היה להציל את 263 עצורי מחנה Vittel. העצורים היהודים הובלו בסוף יולי - תחילת אוגוסט 1944 למחנה Drancy, משם גורשו. עמם נמנו גם בני משפחתו של הרב וינגורט - הוריו, אחיו ואחותו, שהם מהכותבים לרב שאול וינגורט. בהתכתבות שני נושאים מרכזיים: 1. "Liebespacket" (חבילות מזון): הרב וינגורט קיבל מיהודים רבים בקשות שישלח מוצרי מזון ואספקה. מקורות האספקה העיקריים לחבילות המזון היו הצלב האדום הבינלאומי ב־Geneve ו־HIJEFS, סוכנויות בפורטוגל ומקורות אחרים. 2. בקשות לקבלת "מכתבים" של ד"ר (או פרופ') Huegly: מר Huegly היה קונסול פרגוואי ב־Bern, שוייץ. הוא מכר או הנפיק דרכונים דרום־אמריקניים או מכתבים המאשרים נתינות זרה תמורת תשלום. הדבר נעשה בתיווכו של ועד ההצלה היהודי בשוייץ, שהרב וינגורט היה חבר בו (הוועד לא היה הגוף היחיד שטיפל בנושא, שכן גם המשרד הארצישראלי Palaestina Amt ב־Geneva טיפל בהשגת סרטיפיקטים לארץ ישראל עבור העצורים). על הרב שאול וינגורט הופעל לחץ בנוגע לקבלת מכתבי קונסול פרגוואי, והיו גם שהטיחו בו ביקורת על אופן החלוקה. - התכתבות לאחר המלחמה עם יהודים באירופה שביקשו מידע על גורל קרוביהם ו/או על סיוע בהגירה. מקצתם כתבו גם על קורותיהם במחנות העקורים ועל קורותיהם בארצות שאליהן היגרו. - תיעוד על פעילותו של הרב וינגורט.

Subjects

Places

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.