Inventaris van het archief van het Ministerie van Arbeid: Afdeling Volksgezondheid; Ministerie van Binnenlandse Zaken: Afdeling Volksgezondheid; Ministerie van Sociale Zaken: Afdeling Volksgezondheid, (1902) 1918-1950 (1976)

Identifier
2.15.37
Language of Description
Dutch
Dates
1 Jan 1918 - 31 Dec 1950
Level of Description
Fonds
Source
EHRI Partner

Extent and Medium

30 meter; 2501 inventarisnummers

Creator(s)

Scope and Content

De afdeling Volksgezondheid had drie hoofdtaken: (1) het opstellen van wetten en regelingen voor de gezondheidszorg; (2) de controle op de naleving; (3) de financiering van de gezondheidszorg. In de praktijk betekende dit onder meer: bemoeienis met de bouw en inrichting van ziekenhuizen; wetgeving en reglementering inzake medische beroepen; ontwerpen van regels voor de preventie en bestrijding van (besmettelijke) ziektes zoals tuberculose, roodvonk, pokken, malaria; organiseren van acties tegen drankmisbruik; reglementering van de lijkbezorging; houden van toezicht op het Nederlandse Rode Kruis; controle op de hygiëne in zwembaden en de kwaliteit van het drinkwater; handhaving van de Warenwet (Keuringsdienst van Waren); toezicht op de ziektekostenverzekeringen en ziekenfondsen. Documenten met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog gaan over de gezondheidszorg in oorlogsomstandigheden, het NRK in oorlogstijd (hulpverlening bij rampen, krijgsgevangenen), het Informatiebureau van het NRK en het optreden van de Nederlandse Artsenkamer, de Apothekerskamer en de Tandartsenkamer. Specifiek zijn er dossiers over de anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetter, zoals onder meer het schrappen van Joodse donoren bij de Bloedtransfusiedienst van het NRK. Tenslotte zijn er een aantal dossiers over de naoorlogse zuiveringen.

Conditions Governing Access

beperkt openbaar

Process Info

  • This fonds has been selected by EHRI from the online service Wegwijzer Archieven WO2 at www.archievenwo2.nl based on the Dutch subject heading 'Jodenvervolging' attributed to file descriptions within the collection. Only file descriptions with subject heading 'Jodenvervolging' provided by the Wegwijzer Archieven WO2 have been included.

  • Nationaal Archief

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.