Inventaris van het archief van het Nederlandse consulaat te Brussel, 1851-1940; en het Bureau ter behartiging van de belangen van Nederlanders te Brussel, 1940-1945

Identifier
2.05.48.17
Language of Description
Dutch
Dates
1 Jan 1851 - 31 Dec 1945
Level of Description
Fonds
Source
EHRI Partner

Extent and Medium

2.6 meter; 63 inventarisnummers

Creator(s)

Scope and Content

Het Nederlands consulaat te Brussel werd in 1851 opgericht, dit in verband met het toenemend aantal Nederlandse schepen dat de haven van Brussel bezocht en dat een beroep deed op consulaire faciliteiten. Het archief bevat brievenboeken en overige correspondentie plus een register van binnengekomen schepen. Tevens zijn er stukken betreffende richtlijnen inzake de hulpverlening aan en de toelating van vreemdelingen tot Nederland. Gedurende de Tweede Wereldoorlog fungeerde er een 'Bureau ter behartiging van de belangen van Nederlanders'. Dit bureau werd geopend na het vertrek van de Nederlandse diplomatieke en consulaire vertegenwoordiging uit Brussel in mei 1940. Het ressorteerde onder het departement in Den Haag en verleende consulaire bijstand aan Nederlanders in België. Het (onvolledige) archief bevat stukken over de consulaire werkzaamheden, zoals overlijden in het buitenland, nationaliteitskwesties, scheepvaart, juridische bijstand, pensioenkwesties, ondersteuning en rapportages aan het departement in Den Haag. Na de bevrijding van Brussel in september 1944 nam de Nederlandse consulaire dienst de taken weer over.

Conditions Governing Access

openbaar

Process Info

  • This fonds has been selected by EHRI from the online service Wegwijzer Archieven WO2 at www.archievenwo2.nl based on the Dutch subject heading 'Jodenvervolging' attributed to file descriptions within the collection. Only file descriptions with subject heading 'Jodenvervolging' provided by the Wegwijzer Archieven WO2 have been included.

  • Nationaal Archief

Subjects

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.