Militair Gezag in Zeeland, (1943) 1944-1946 (1948)

Identifier
280
Language of Description
Dutch
Dates
1 Jan 1944 - 31 Dec 1946
Level of Description
Fonds
Source
EHRI Partner

Extent and Medium

13 meter

Creator(s)

Scope and Content

Het Militair Gezag (MG) was een orgaan dat in de periode na de bevrijding van Nederland een interimbestuur moest vestigen zolang er nog een oorlogstoestand heerste en de regering het gezag nog niet kon overnemen. Het had als taak de openbare rust en orde te handhaven, de verbindingen tussen de Nederlandse civiele organen en de geallieerde legerautoriteiten te onderhouden en de Nederlandse regering te vertegenwoordigen. Tevens hield men zich bezig met het herstel en de handhaving van de veiligheid en het weer op gang brengen van het maatschappelijk leven. Stukken zijn zowel in het Nederlands als het Engels.

Conditions Governing Access

beperkt openbaar

Process Info

  • This fonds has been selected by EHRI from the online service Wegwijzer Archieven WO2 at www.archievenwo2.nl based on the Dutch subject heading 'Jodenvervolging' attributed to file descriptions within the collection. Only file descriptions with subject heading 'Jodenvervolging' provided by the Wegwijzer Archieven WO2 have been included.

  • Zeeuws Archief

Subjects

Places

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.