Gemeentebestuur van Teteringen, 1930-1979

Identifier
ARC0591.2
Language of Description
Dutch
Dates
1 Jan 1930 - 31 Dec 1979
Level of Description
Fonds
Source
EHRI Partner

Extent and Medium

26,72 meter; 1172 inventarisnummers

Creator(s)

Scope and Content

De Tweede Wereldoorlog was voor de gemeente Teteringen een "donkere" tijd. Op 10 mei 1940 waren er al bombardementen van Duitse zijde in de omgeving van de Driesprong en op de Oosterhoutseweg nabij het Missiehuis. Er vielen verscheidene doden, met name inwoners van Oosterhout en onder vluchtelingen uit Raamsdonk alsmede onder jeugdige arbeiders van de Herofabriek. Het openbaar leven werd sterk beperkt. Er kwam distributie voor voedsel en van andere schaarse goederen. Het persoonsbewijs werd ingevoerd en arbeiders werden (verplicht) tewerkgesteld in Duitsland. Radiotoestellen moesten worden ingeleverd en in 1943 werden de kerkklokken geroofd. De Duitsers vestigden zich in het Missiehuis "Sint Franciscus". De bevrijding van Teteringen op 30 oktober 1944 kwam praktisch zonder slag of stoot tot stand. 's-Nachts hadden de Duitsers een goed heenkomen gezocht over het Markkanaal. Daags voor de bevrijding lag Teteringen aan de rand van het strijdtoneel tussen Polen en Duitsers in de omgeving van Heusdenhout. De kern van Teteringen liep door over en weer gaande beschietingen veel schade op. Het archief bevat de neerslag van de taken en activiteiten van de gemeente. In hoofdstuk .07.5 zijn de notulen van vergaderingen van de gemeenteraad en het College B&W te vinden. In hoofdstuk .08 vindt u stukken betreffende personeelsaangelegenheden. In hoofdstuk 1.755 zitten stukken betreffende de bevolkingsregistratie. Hier kunt u in de gedeeltes over de oorlogsjaren mogelijk relevante informatie vinden.

Conditions Governing Access

openbaar

Process Info

  • This fonds has been selected by EHRI from the online service Wegwijzer Archieven WO2 at www.archievenwo2.nl based on the Dutch subject heading 'Jodenvervolging' attributed to file descriptions within the collection. Only file descriptions with subject heading 'Jodenvervolging' provided by the Wegwijzer Archieven WO2 have been included.

  • Stadsarchief Breda

Subjects

Places

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.