Enige documenten betreffende de Universiteit van Amsterdam in oorlogstijd: algemeen, o.a. inzake de aanstelling van buitengewone hoogleraren, de react...

Identifier
MF782409
Language of Description
Dutch
Alt. Identifiers
  • NL-AsdNIOD/212d/1a
Dates
1 Jan 1941 - 31 Dec 1945
Level of Description
File
Source
EHRI Partner

Scope and Content

Enige documenten betreffende de Universiteit van Amsterdam in oorlogstijd: algemeen, o.a. inzake de aanstelling van buitengewone hoogleraren, de reacties op de in februari 1942 door de Duitsers ontslagen hoogleraren, o.a. (Romein en Posthumus) de arbeidsdienstplicht en arbeidsinzet van studenten en de loyaliteitsverklaring; hierbij een open brief aan de Secretaris-Generaal van het departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming (Van Dam), ondertekend door "de redactie van De Geus en de vertegenwoordigers der studenten van de Nederlandse Universiteiten en Hogescholen" (juli 1943), waarin kritiek wordt geleverd op het beleid van Van Dam, 15 april 1941 - 7 augustus 1945.

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.