Kroonenberg, familie

Identifier
MF3786263
Language of Description
Dutch
Alt. Identifiers
  • 537
Dates
1 Jan 1917 - 31 Dec 1962
Level of Description
Fonds
Source
EHRI Partner

Extent and Medium

0,15 meter (21 inventarisnummers)

Biographical History

Pas afgestudeerd als arts, trad Salomon Kroonenberg op 21 maart 1916 in het huwelijk met Sebila Leman. Twee maanden later al, op 2 mei, vertrok het echtpaar naar Nederlands-Indië waar Salomon een aanstelling als garnizoensarts in Kota Radja kreeg. Na hun terugkeer in Nederland werd hij op 1 januari 1927 benoemd tot geneesheer-directeur van het Nederlandsch Israelitisch Ziekenhuis en Oude Mannen en Vrouwenhuis aan de Nieuwe Keizersgsracht 110 te Amsterdam. Het NIZ was het grootste van drie Joodse ziekenhuizen in Amsterdam.

Salomon zou deze functie bekleden tot patiënten en personeel op 13 augustus 1943 tijdens een razzia werden opgepakt. Alleen het directeursgezin bleef achter totdat ook zij op 29 september naar Westerbork werden gedirigeerd. Zonen Lex en Sal konden via een kelderraam te ontsnappen en bleven tot de bevrijding in onderduik. Voordat Salomon en Sebila op 4 september 1944 op transport naar Theresienstadt gingen, was Salomon nog te zien als zaalarts in de Westerbork-film die Rudolf Breslauer in opdracht van kampcommandant Gemmeker moest maken. In Theresienstadt kreeg Salomon de leiding over het kinderziekenhuis aan de Jägergasse 19. Zoon Kees overleefde de oorlog in Bergen-Belsen. Dochter Irma was al in juli 1942 met haar echtgenoot naar Amerika gevlucht.

Archival History

Het archief is gevormd in de periode 1917-1962.

Het archief is in november 2018 door de familie aan het NIOD geschonken.

Acquisition

Het archief is eigendom van het NIOD.

Scope and Content

Kern van het archief vormen de brieven die de gezinsleden elkaar na de bevrijding stuurden en waarin zij elkaar van hun wederwaardigheden tijdens de bezetting op de hoogte brachten.

Appraisal

Tijdens de bewerking van het archief zijn extracten en afschriften van medische artikelen uit de jaren dertig vernietigd. Ook privé- en zakelijke correspondentie uit eind jaren vijftig en begin jaren zestig is vernietigd omdat deze geen relatie tot de Tweede Wereldoorlog had. Tevens zijn kopieën vernietigd van documenten waarvan de originelen berusten bij het Staatsarchief te Praag en het herdenkingscentrum Theresienstadt.

Accruals

Aanvullingen worden niet verwacht.

System of Arrangement

Het archief is in drie rubrieken onderverdeeld. Binnen deze rubrieken zijn de stukken chronologisch geordend. De eerste rubriek betreft het gezinsleven uit de jaren twintig, de tweede rubriek vormt de kern van het archief en bevat correspondentie waarin de gezinsleden elkaar informeren over hun belevenissen tijdens de oorlog. De derde rubriek bevat de neerslag van het onderzoek van een bekende van de familie naar kinderen en artsen die Theresienstadt hebben overleefd.

Conditions Governing Access

Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".

Openbaarheid

Het archief vrijwel geheel openbaar. Alleen inventarisnummer 20 is slechts raadpleegbaar na verkregen schriftelijke toestemming van de directeur van het NIOD. Onderzoekers kunnen zich daartoe schriftelijk wenden tot de directeur van het NIOD.

aanvraaginstructie

Archiefstukken uit dit archief kunnen in de studiezaal van het NIOD worden aangevraagd
onder vermelding van: archief 537, inv.no. ...
Het inventarisnummer is vermeld in numeriek oplopende volgorde,
links naast de beschrijving van de stukken

Conditions Governing Reproduction

Behoudens de algemene regels die gelden voor het vermenigvuldigen van stukken gelden geen beperkingen voor de reproductie.

Physical Characteristics and Technical Requirements

De materiële toestand van de archiefstukken verzet zich niet tegen gebruikelijke raadpleging van de originelen in de studiezaal van het NIOD.

Note(s)

  • Salomon Kroonenberg was geneesheer-directeur van Nederlandsch Israelitisch Ziekenhuis. In Westerbork en Theresienstad trad hij ook op als arts. Zijn vier kinderen overleefden allen de oorlog: twee zoons doken onder, de dochter ontvluchtte het land tijdig en een zoon overleefde Bergen-Belsen.

Sources

  • citeer- en aanvraaginstructie

  • Archiefstukken uit dit archief kunnen in de studiezaal van het NIOD worden aangevraagd onder vermelding van: archief 537, inv.no. ...

  • Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna volstaat een verkorte aanhaling: NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Amsterdam, archief 537 familie Kroonenberg, inv.no. ... NIOD, archief 537 Kroonenberg, inv.no. ...

Process Info

  • De inventaris is in april 2019 vervaardigd door drs. R.C.C. Pottkamp.

Subjects

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.