Dossier - Maduro, George

Identifier
MF3625523
Language of Description
Dutch
Alt. Identifiers
  • 248-A2507
Level of Description
Fonds
Source
EHRI Partner

Conditions Governing Access

Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.

Openbaarheid

Het archief is in zijn geheel beperkt openbaar. Het is slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.

aanvraaginstructie

Archiefstukken uit dit archief kunnen in de studiezaal van het NIOD worden aangevraagd
onder vermelding van: collectie 248-A2507, inv.no. ...
Het inventarisnummer is vermeld in numeriek oplopende volgorde,
links naast de beschrijving van de stukken

Note(s)

  • NIO-KNAW collectie

  • George John Lionel Maduro (Willemstad (Curaçao), 15 juli 1916 - Dachau (Duitsland), 8 februari 1945) was een Curaçaose Nederlandse student te Den Haag en actief in het verzet. Tijdens de Meidagen 1940 onderscheidde hij zich als reserve-officier bij de Huzaren in de Slag om de Residentie door leiding te geven aan het heroveren van de Villa Leeuwenbergh bij Leidschendam. Maduro werd na de capitulatie enige weken als krijgsgevangene gedetineerd. Na zijn vrijlating dook hij onder, onder meer bij jonkvrouw Christine Wttewaall van Stoetwegen. Eind juni 1941 werd hij wederom gearresteerd en gevangen gehouden in de gevangenis van Scheveningen (het Oranjehotel). Op 19 december 1941 werd hij vrijgelaten en dook hij weer onder. In september 1943 vluchtte hij met Oncko Wttewaall van Stoetwegen naar België in een poging om naar Spanje te ontkomen. Ze werden verraden en gearresteerd door de Gestapo. Vanuit de gevangenis van Saarbrücken ondernamen Wttewaal van Stoetwegen en Maduro twee mislukte pogingen om te ontsnappen. Maduro werd getransporteerd naar concentratiekamp Dachau waar hij op 8 februari 1945 overleed, twee maanden voor de bevrijding van Dachau. Op 2 juli 1952 werd in Den Haag de miniatuurstad Madurodam geopend, waarvoor de ouders van Maduro het beginkapitaal schonken, als monument voor hun zoon. Een struikelsteen met zijn naam ligt voor één van zijn onderduikadressen aan de Frederik Hendriklaan 111 in Den Haag. Op 15 juli 2016 werd Maduro postuum de Militaire Willems-Orde verleend.

Subjects

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.