Seligman-Kolkman, F.

Identifier
MF2828146
Language of Description
Dutch
Alt. Identifiers
  • 513
Dates
1 Jan 1940 - 31 Dec 1945
Level of Description
Fonds
Source
EHRI Partner

Extent and Medium

0,1 meter (19 inventarisnummers)

Biographical History

Maximiliaan Seligman (Amsterdam 16 maart 1893) was getrouwd met Fernanda Kolkman (Breda 29 november 1899) en werkte bij de Bijenkorf in Den Haag. Het gezin had drie kinderen: Philip Siegfried, Louisa en Albert. Omdat zijn chef NSB’er was, nam Seligman in augustus 1941 ontslag waardoor zijn gezin anderhalf jaar van een uitkering moest rondkomen. Als jood kreeg Max Seligman medio 1942 het bevel om naar Amsterdam te verhuizen. Vanwege zijn status als gemengd gehuwde - zijn echtgenote was niet-joods - kreeg hij hiervan vrijstelling. Tegen die tijd echter waren hun meubels al opgeslagen en moest het gezin in de keuken verblijven met slechts een bed, stoel en tafel.

Op 3 november 1943 om acht uur 's ochtends kreeg het gezin Seligman bevel om binnen een half uur te vertrekken. Met duizend andere bewoners moesten zij de kuststreek verlaten, die in verband met een mogelijke landing van geallieerden tot Sperrgebiet was verklaard. Het gezin werd ondergebracht in weeshuis Groenestein. Dit lag vlak naast een gebouw dat door de SS was gevorderd, zodat Max Seligman zich niet buiten durfde te vertonen. Veertien dagen later kregen de evacués een adres in Rijswijk toegewezen waar ze op een zolderkamer zonder verwarming sliepen. Om warm te worden gingen ze naar het postkantoor of kennissen. Een kennis noemde hen de "zwervelingen in onze residentie".

Detail van de distributiestamkaart van Maximiliaan Seligman, waaruit blijkt dat hij op 3 november 1943 werd geëvacueerd uit zijn huis aan de Van Aerssenstraat 265, en op 19 november dat jaar werd ingeschreven in de Van Waldeck Pyrmontlaan 42 te Rijswijk.

Eerder dat jaar waren de ouders van Max Seligman al naar Westerbork gestuurd. Toen hij in mei 1944 vernam dat het Haagse bureau van de Joodse Raad een paar honderd brieven uit Polen had ontvangen, hoopte hij nog op een levensteken. Hij kreeg zijn verzoek echter terug met de tekst: "Tot mijn leedwezen moet ik U mededelen, dat van geen der door u genoemden bericht uit Opper-Sileziën is ingekomen". In de zomer van 1944 kwam dochter Louisa drie dagen later terug dan was afgesproken. Vanwege de vele treinbeschietingen maakte haar vader zich grote zorgen. Op de avond van haar thuiskomst kreeg Max Seligman, die toch al aan hoge bloeddruk en spanningen leed, een hersenbloeding. Hij overleed twee dagen later, op 12 augustus 1944. Waarschijnlijk heeft hij nooit geweten dat zijn moeder al in februari 1943 en zijn vader in mei 1943 in Auschwitz om het leven waren gebracht.

Archival History

Het archief is gevormd in de periode 1940-1945.

Het archief is op een onbekend moment door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie aan het NIOD overgedragen.

Acquisition

Het archief is eigendom van het NIOD.

Scope and Content

Het grootste deel van het archief bestaat uit correspondentie stukken die licht werpen op het dagelijks leven van een gezin in bezettingstijd. Van bijzonder belang is echter het materiaal met betrekking tot de jodenvervolging.

Appraisal

Tijdens de bewerking van het archief zijn de doubletten en krantenknipsels vernietigd. Enkele brochures en kranten zijn overgebracht naar de bibliotheek.

Accruals

Aanvullingen worden niet verwacht.

System of Arrangement

Het archief is bestaat uit drie delen: a) correspondentie en stukken over werk zijn ondergebracht in de rubriek 'persoonlijk leven'; b) stukken over het dagelijks leven zijn ondergebracht in de rubriek 'huishouding'; c) stukken over gedwongen verhuizing en de status van gemengd-gehuwde zijn ondergebracht in de rubriek 'anti-joodse maatregelen'. Binnen de rubrieken zijn de stukken chronologisch geordend.

Conditions Governing Access

Volledig openbaar

Openbaarheid

Het archief is volledig openbaar.

aanvraaginstructie

Archiefstukken uit dit archief kunnen in de studiezaal van het NIOD worden aangevraagd
onder vermelding van: archief 513, inv.no. ...
Het inventarisnummer is vermeld in numeriek oplopende volgorde,
links naast de beschrijving van de stukken

Conditions Governing Reproduction

Behoudens de algemene regels die gelden voor het vermenigvuldigen van stukken gelden geen beperkingen voor de reproductie.

Physical Characteristics and Technical Requirements

De materiële toestand van de archiefstukken verzet zich niet tegen gebruikelijke raadpleging van de originelen in de studiezaal van het NIOD.

Note(s)

  • Het echtpaar Seligman was gemengd gehuwd. Omdat hun huis in Sperrgebiet stond, moesten zij in november 1943 evacueren. Samen met hun drie kinderen moesten zij op een onverwarmde zolderkamer wonen. Spanningen en zorgen leidden uiteindelijk in augustus 1944 tot de dood van Max Seligman.

Sources

  • citeer- en aanvraaginstructie

  • Archiefstukken uit dit archief kunnen in de studiezaal van het NIOD worden aangevraagd onder vermelding van: archief 513, inv.no. ...

  • Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna volstaat een verkorte aanhaling: NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Amsterdam, archief 513 F. Seligman-Kolkman, inv.no. ... NIOD, archief 513 Seligman, inv.no. ...

Process Info

  • De inventaris is in februari 2016 vervaardigd door drs. R.C.C. Pottkamp.

Subjects

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.