Departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming
Extent and Medium
1,250 meter (191 inventarisnummers)
Biographical History
Geschiedenis
Het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming (OWK) is op 25 november 1940 ingesteld bij Verordening 211/40 van de Rijkscommissaris als departement van algemeen bestuur. Evenals het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten is het voortgekomen uit het Departement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, dat tot de datum van opheffing had geressorteerd onder secretaris-generaal prof.dr. Van Poelje en na diens arrestatie op 30 augustus 1940 onder mr. H.J. Reinink.
Het hieronder beschreven archief heeft voornamelijk betrekking op het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming dat tot de bevrijding onder leiding stond van prof. J. van Dam.
Archival History
periode van ontstaan
(1926) 1940 - 1945 (1947)
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het niod
In juni 1961 is een eerste toegang vervaardigd door de heer P. Rijser.
Acquisition
wettelijke status
Het archief is in 1998 door het NIOD formeel overgedragen aan het Nationaal Archief en sindsdien in beheer bij het NIOD.
Scope and Content
aard van de archiefbestanddelen
De stukken die betrekking hebben op het Hoger Onderwijs, vormen naast de circulaires van de secretaris-generaal en de overige stukken van de Afdeling Kabinet het belangrijkste deel van het archief. Uitvoerig wordt ingegaan op de hervormingen van de Leidse universiteit, de periode december 1942-april 1943, waarbinnen de studentenarrestaties en de tekenkwestie vielen, en de vorderingen van laboratorium-uitrustingen te Leiden en Delft,
Het Voorbereidend Hoger en Middelbaar onderwijs is slechts in geringe mate, het Lager Onderwijs en de diverse inspecties in vrij ruime mate vertegenwoordigd. Van de Afdeling Kunsten en Wetenschappen is, naast een rapport over de oorlogsjaren, vooral een dagboek van belang dat is bijgehouden door het Hoofd Rijksinspectie Kunstbescherming te Arnhem, over de evacuatie van kunstschatten en -voorwerpen uit Arnhem en omgeving tijdens de hongerwinter.
Appraisal
selectie, vernietiging en bewerking
Aangezien het archief van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming als oorlogsgerelateerd kan worden aangeduid, is er tijdens de bewerking niet in geselecteerd. Het archief is dan ook in zijn geheel bewaard.
Accruals
aanvullingen
Aanvullingen worden niet verwacht.
Conditions Governing Access
Openbaarheid
Het archief is voor een groot deel openbaar. Alleen de inventarisnummers 18, 20, 46, 89 en 154 zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
Conditions Governing Reproduction
reproductiebeperkingen
Behoudens de algemene regels voor het vermenigvuldigen van stukken gelden geen beperkingen voor de reproductie.
Physical Characteristics and Technical Requirements
materiële staat
De materiële toestand van de archiefstukken verzet zich niet tegen gebruikelijke raadpleging van de originelen in de studiezaal van het NIOD.
Note(s)
Gelijkschakeling van het onderwijs was de belangrijkste opdracht die de Duitsgezinde Amsterdamse hoogleraar prof.dr. Jan van Dam bij zijn benoeming tot secretaris-generaal eind november 1940 van Seyss-Inquart meekreeg. Het departement kwam het recht toe onderwijzend personeel te ontslaan en aan te stellen. Het verplicht ondertekenen van de ariërverklaring werd ingevoerd, gevolgd door de loyaliteitsverklaring voor studenten. Voorts vond e
Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
unittitle
titel archief
Departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming
origination
archiefvormer
Departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming
physdesc
omvang
1,250 meter (191 inventarisnummers)
citeer- en aanvraaginstructie
Archiefstukken uit dit archief kunnen in de studiezaal van het NIOD worden aangevraagd onder vermelding van: archief 216E, Departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming, inv.no. ......
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna volstaat een verkorte aanhaling:
volledig: Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam, archief 216e, Departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming, inv.no....
verkort: NIOD, archief 216e Departement OWK, inv.no.....langmaterial
taal van de archiefbescheiden
Nederlands en Duits.
Process Info
bewerking
De inventaris is in maart 2011 vervaardigd door Doc-Direkt.