Departement van Sociale Zaken
Extent and Medium
3 meter (190 inventarisnummers)
Biographical History
Geschiedenis
Het archief van het Departement van Sociale Zaken is, zoals gebruikelijk, gesplitst in het eigenlijke departement en de diensten die onder het departement ressorteerden. De afdeling "departement" vormt slechts een fractie van het geheel, maar bevat naast de gebruikelijke circulaires, besluiten e.d. van de secretaris-generaal (tot 30 augustus 1940 mr.dr. A.L. Scholtens, door de Duitsers ontslagen en opgevolgd door ir. R.A. Verwey) een uitvoerige correspondentie tussen Scholtens, Tenkink en Rabl over de verdeling der bevoegdheden tussen het Rijkscommissariaat en de departementen, alsmede over de wijze waarop en de gevallen waarin de secretarissen-generaal wel dan niet de wetgevende macht konden uitoefenen. Van enige omvang, maar van weinig betekenis is het daarop volgende gedeelte, dat betrekking heeft op de diensten Arbeid (Directeur-Generaal van den Arbeid), Arbeidsinspectie, Gemachtigde van den Arbeid, College van Rijksbemiddelaars, Arbeidersverzekering (Rijksverzekeringsbank en Raden van Arbeid), Volksgezondheid en Werkverruiming.
Dan volgt het archief van het Rijksarbeidsbureau, voor het merendeel bestaande uit een serie telexberichten gericht aan de gewestelijke arbeidsbureaus (deze serie was tot en met december 1942 doorlopend genummerd; per 1 januari 1943 begon men aan een nieuwe nummering, die echter in februari 1943 ophield). Deze hebben betrekking op de arbeidsbemiddeling in Nederland en de arbeidsinzet naar Duitsland. Hierin is een groot aantal Runderlasse van de HSV, gericht aan de Fachberater en de Aussenstellen, in afschrift opgenomen. Het zijn aankondigingen tot - en instructies betreffende de verschillende Sauckel-acties, zoals de Holland-Aktion en de Stahl- und Eisen-Aktion; verder aankondigingen betreffende de jaargangeninzet en het ZS-Verfahren.
Tot slot de afzonderlijke gewestelijke arbeidsbureaus, voor het overgrote deel stukken van weinig belang. Van sommige arbeidsbureaus als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, is verhoudingsgewijs weinig of zeer weinig aanwezig.
Propagandaposter voor vrijwillige arbeid in Duitsland.
Archival History
periode van ontstaan
(1922) 1940 - 1945 (1947)
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het niod
In maart 1962 is een eerste toegang vervaardigd door de heer P. Rijser
Acquisition
wettelijke status
Het archief is in 1998 door het NIOD formeel overgedragen aan het Nationaal Archief en sindsdien in beheer bij het NIOD.
Scope and Content
aard van de archiefbestanddelen
Geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften
Appraisal
selectie, vernietiging en bewerking
Aangezien het archief van het Departement van Sociale Zaken als oorlogsgerelateerd kan worden aangeduid, is er tijdens de bewerking niet in geselecteerd. Het archief is dan ook in zijn geheel bewaard.
Accruals
aanvullingen
Aanvullingen worden niet verwacht.
Conditions Governing Access
Openbaarheid
Het archief is in zijn geheel beperkt openbaar. Het is slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.Inleiding
Conditions Governing Reproduction
reproductiebeperkingen
Behoudens de algemene regels voor het vermenigvuldigen van stukken gelden geen beperkingen voor de reproductie.
Physical Characteristics and Technical Requirements
materiële staat
De materiële toestand van de archiefstukken verzet zich niet tegen gebruikelijke raadpleging van de originelen in de studiezaal van het NIOD.
Note(s)
Het grootste gedeelte van de collectie bestaat uit een serie telexberichten gericht aan de gewestelijke arbeidsbureaus.
Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
unittitle
titel archief
Departement van Sociale Zaken
origination
archiefvormer
Departement van Sociale Zaken
physdesc
omvang
3 meter (190 inventarisnummers)
citeer- en aanvraaginstructie
Archiefstukken uit dit archief kunnen in de studiezaal van het NIOD worden aangevraagd onder vermelding van: archief 216J, Departement van Sociale Zaken, inv.no. ......
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna volstaat een verkorte aanhaling:
volledig: Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam, archief 216J, Departement van Sociale Zaken, inv.no....
verkort: NIOD, archief 216J Departement van Sociale Zaken, inv.no....langmaterial
taal van de archiefbescheiden
Nederlands en Duits.
Process Info
bewerking
De inventaris is in maart 2011 vervaardigd door Doc-Direkt.