Brieven van de familie Van Waasbergen aan de familie Ravoo, 19 januari - 16 mei 1945.

Identifier
MF2559334
Language of Description
Dutch
Alt. Identifiers
  • 810
Dates
1 Jan 1945 - 31 Dec 1945
Level of Description
File
Source
EHRI Partner

Scope and Content

bevat transcripties, brieven van de Ravoo's aan de Van Waasbergens, persoonsbewijzen, distributiestamkaarten, verklaringen van artsen, de Gemeentelijke Crisis- en Distributiedienst en de GGD over extra voedingsrantsoenen alsmede vergunningen van het Militair Gezag om het gebiedsdeel Scheveningen te mogen betreden.

Note(s)

  • Piet en Rie van Waasbergen uit Den Haag schrijven hun stadgenoten Truus en Han Ravoo over hun evacuatie naar Hendrik Ido Ambacht. Hun eerste brieven zijn met potlood geschreven omdat ze vergeten zijn hun vulpen mee te nemen. Felicitaties voor Truus' verjaardag gaan gepaard met een verwijzing naar de moeilijkheden met vervoer en voeding: "Wij hopen dat het je laatste jaardag zal zijn in deze ellendige tijd en dat het volgend jaar je hem in veel betere omstandigheden zult kunnen vieren. Dan zijn wij, hoop ik, ook weer van de partij".

    Grote ongerustheid bekruipt hen als ze horen over het bombardement op het Bezuidenhout van 3 maart 1945. Aanvankelijk weten ze niet of hun woning aan de Juliana van Stolbergenlaan geraakt is. Dan krijgen ze bericht "dat de zaak inderdaad plat ligt". Ze vragen de Ravoo's informatie in te winnen over hun buurtgenoten en verzoeken "te laten weten dat we niet omgekomen zijn. Anders verschijnen we nog op een verlieslijst tot schrik van familieleden". Lees meer over de brieven in "Serie: Ontheemd in eigen land – Deel 3 Bombardementslachtoffer" Nieuwsbericht 4 november 2015

  • De rantsoenen in Den Haag zijn zo karig dat de kinderen voor de feestdagen slechts één extra boterham kunnen krijgen.

Subjects

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.