Weening, familie
Extent and Medium
0.1 meter (7 inventarisnummers)
Biographical History
Levensloop
Het Nederlandse gezin Weening, dat van joodse afkomst was, zag zich in mei 1940 genoodzaakt om hun woonplaats Antwerpen te verlaten en te vluchten naar Frankijk. In de twee jaren die volgden hadden zij diverse verblijfplaatsen in het Franse Vichy, waaronder in St. Simon en in Montréjeau. In het voorjaar van 1942 verhuisde het gezin naar het Franse Pyreneeënplaatsje Aulus-les-Bains, waar zij hun intrek namen in "Villa Raphaël". In dit hotel verbleven zij samen met een aantal andere Nederlanders en Duitsers, tot zij in november over de Pyreneeën naar Spanje vluchtten. Het gezin Weening bestond uit meneer S.J. Weening en zijn echtgenote B. Weening-de Jong en hun twee dochters Hélène en Lizzy.
Archival History
periode van ontstaan
Het archief is gevormd in de periode 1940-1942 (de kopieën van de archiefstukken in de inventarisnummers 6 en 7 stammen uit de periode 1945-1954).
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD
Het archief is in 2007 geschonken aan het NIOD.
Acquisition
wettelijke status
Het archief is eigendom van het NIOD.
Scope and Content
aard van de archiefbestanddelen
Het archief Weening bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat voornamelijk correspondentie van het gezin Weening. Voor het grootste deel zijn dit brieven gestuurd door kennissen en familie aan het gezin. Tevens bevat het archief brieven van officiële instanties zoals het 'Office Neerlandais' en handgeschreven kopieën van brieven geschreven door S.J. Weening. Het tweede deel van het archief bevat een aantal kopieën van archiefstukken uit andere archieven die door de schenker zijn verzameld tijdens zijn zoektocht naar de familie.
Appraisal
selectie, vernietiging en bewerking
Na ontvangst door het NIOD zijn de doubletten vernietigd tijdens de bewerking van het archief.
Accruals
aanvullingen
Aanvullingen worden niet verwacht.
System of Arrangement
ordening van de archiefbestanddelen
Het archief is voor zover mogelijk chronologisch geordend.
Conditions Governing Access
Openbaarheid
Het archief is tot 2033 in zijn geheel beperkt openbaar. Het is slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
Conditions Governing Reproduction
reproductiebeperkingen
Behoudens de algemene regels die gelden voor het vermenigvuldigen van stukken gelden geen beperkingen voor de reproductie.
Physical Characteristics and Technical Requirements
materiële staat
De materiële toestand van de archiefstukken verzet zich niet tegen gebruikelijke raadpleging van de originelen in de studiezaal van het NIOD.
Publication Note
Voor vervolgonderzoek raadplege men de volgende literatuur.
Frank Ristorcelli, Aulus-les-Bains Auschwitz 2004) blz. 182
Note(s)
Het Nederlands-joodse gezin Weening vluchtte in mei 1940 vanuit Antwerpen naar Frankijk. In de twee jaren die volgden hadden zij diverse verblijfplaatsen in het Frankrijk, waaronder St. Simon, Montréjeau en Aulus-les-Bains. In november 1942 trok het gezin over de Pyreneeën naar Spanje.
Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
unittitle
titel archief
Weening
origination
archiefvormer
Het archief is gevormd door het gezin Weening.
Inventarisnummer 6 en 7 bevatten kopieën uit andere archieven, deze zijn verzameld door de schenker en toeveogd aan het archief.
physdesc
omvang
0.1 meter (7 inventarisnummers)
citeer en aanvraaginstructie
Archiefstukken uit dit archief kunnen in de studiezaal van het NIOD worden aangevraagd onder vermelding van: archief 827, inv.no. ...
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna volstaat een verkorte aanhaling:
volledig: Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam, archief van Weening, inv.no. ...
verkort: NIOD, archief 827 Weening, inv.no. ...
langmaterial
taal van de archiefbescheiden
Het merendeel van de archiefstukken is Nederlandstalig. Daarnaast is een deel van de archiefstukken Franstalig.
Process Info
bewerking
De inventaris is in 2007 vervaardigd door Petra Links.