Proces E. Rajakowitsch

Identifier
MF1032416
Language of Description
Dutch
Dates
1 Jan 1962 - 31 Dec 1962
Level of Description
Fonds
Source
EHRI Partner

Extent and Medium

0,8 meter, 6 dozen

Biographical History

Inleiding

Stukken betreffende het onderzoek door het RIOD ten behoeve van het proces tegen E. Rajakowitsch (1905-1988).

Erich Rajakowitsch, geboren in 1905 in Triëst, was oorspronkelijk een advocaat uit Graz, Oostenrijk. Tijdens de oorlog klom hij bij de SS op tot de rang van Hauptsturmführer en leider van het Speciale bureau voor het Joodse vraagstuk in Nederland. In 1965 werd hij na een geruchtmakend proces beschuldigd van medeplichtigheid aan de deportatie van 10.000 Nederlandse Joden die via Westerbork vanaf 1942 naar Auschwitz zijn gedeporteerd, waaronder ook Anne Frank uit Amsterdam.

Erich Rajakowitsch veranderde na de oorlog zijn naam in Erich Raja, waarmee hij in de vele processtukken in dit archief regelmatig wordt aangeduid.

Conditions Governing Access

Openbaarheid

Het archief is in zijn geheel beperkt openbaar. Het is slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.

Note(s)

  • Het archief bevat documenten die her RIOD heeft verzameld tijdens het onderzoek ten behoeve van het proces tegen Erich Rajakowitsch (1905-1988).

  • Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.