Kindertehuis Bingo

Identifier
MF1023451
Language of Description
Dutch
Dates
1 Jan 1886 - 31 Dec 1943
Level of Description
Fonds
Source
EHRI Partner

Extent and Medium

0,2 meter (16 inventarisnummers)

Biographical History

Geschiedenis

In 1932 werd in de Noord-Hollandse gemeente Bergen het kindertehuis Bingo gevestigd. De leiding was in handen van de twee joodse dames Betty Bing en Hanna Goldschmidt. In het tehuis, dat waarschijnlijk tot 1940 bestaan heeft, logeerden hoofdzakelijk Nederlandse joodse kinderen. Daarnaast bood het tehuis onderdak aan diverse gevluchte joodse kinderen uit Duitsland.
Meer informatie over kindertehuis Bingo kunt u vinden in het boek van de historicus P. Tammes: ‘U draagt geen ster’. De vervolging van joodse inwoners in Bergen (NH) tijdens Tweede Wereldoorlog (Bergen 2005). Een kopie van deze documentatie bevindt zich ook in inventarisnummer 16.

Scope and Content

aard van de archiefbestanddelen

Het archief bevat diverse mappen met correspondentie van Bing en Goldschmidt, voornamelijk uit de jaren 1933 en 1935. In het archief bevindt zich ook een deel van de administratie van het tehuis, die werd gedaan door Bings echtgenoot, Jerome Benjamins. Daarnaast zijn ook een aantal (joodse) boeken en het naambordje van het tehuis in het archief te vinden.

Conditions Governing Access

Openbaarheid

Het archief is in zijn geheel beperkt openbaar. Het is slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.

Note(s)

  • In het kindertehuis Bingo logeerden hoofdzakelijk Nederlandse joodse kinderen. Daarnaast bood het tehuis onderdak aan diverse gevluchte joodse kinderen uit Duitsland. Het archief bevat correspondentie van de twee eigenaressen en een deel van de administratie van het tehuis.

  • Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.

  • physdesc

  • omvang

  • 0,2 meter (16 inventarisnummers)

Process Info

  • bewerking

  • De toegang op dit archief is in september 2005 vervaardigd door Petra Links.

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.