Archief van de gemeente Bergen (N-H) (1882) 1922-1969 (1974)

Identifier
15.2.1 (003)
Language of Description
Dutch
Dates
1 Jan 1922 - 31 Dec 1969
Level of Description
Fonds
Source
EHRI Partner

Extent and Medium

37 meter; 1932 inventarisnummers

Creator(s)

Scope and Content

De periode van de 2e wereldoorlog heeft op Bergen een zware stempel gedrukt. Het vliegveld is in de vroege morgen van 10 mei 1940 gebombardeerd. Voorts is in het begin van de oorlog een deel van de bevolking uit de gemeente Amersfoort geëvacueerd en in Bergen ondergebracht. In het kader van de oprichting van de "Atlantische Wal" is het dorp Bergen aan Zee gedeeltelijk afgebroken. Dit achtte de Duitse bezetter nodig ter beveiliging van de kust tegen een mogelijke invasie van de geallieerden. Het grootste deel van de bevolking van Bergen heeft de gemeente moeten verlaten. Het archief bevat de neerslag van de taken en activiteiten van de gemeente. In hoofdstuk I zijn de notulen van vergaderingen van de gemeenteraad en het College B&W te vinden. In hoofdstuk II.A.9 vindt u stukken betreffende personeelsaangelegenheden. In hoofdstuk II.B.4 zitten stukken betreffende de bevolkingsregistratie. Hier kunt u in de gedeeltes over de oorlogsjaren mogelijk relevante informatie vinden.

Conditions Governing Access

beperkt openbaar

Process Info

  • This fonds has been selected by EHRI from the online service Wegwijzer Archieven WO2 at www.archievenwo2.nl based on the Dutch subject heading 'Jodenvervolging' attributed to file descriptions within the collection. Only file descriptions with subject heading 'Jodenvervolging' provided by the Wegwijzer Archieven WO2 have been included.

  • Regionaal Archief Alkmaar

Subjects

Places

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.