Getuigen Verhalen, Ervaringen van Nederlandse burgers met ingekwartierde Duitse militairen, interview 02

Identifier
urn:nbn:nl:ui:13-grj-tbo
Language of Description
Dutch
Dates
1 Jan 1940 - 31 Dec 1945, 3 Jul 2009, 19 Jan 2012
Level of Description
Item
Languages
  • Dutch
Source
EHRI Partner

Web Source

title=Getuigen Verhalen, Project 'Ervaringen van Nederlandse burgers met ingekwartierde Duitse militairen'; URI=https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:41479

title=Erfgoed van de oorlog projecten; URI=https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:33963

Creator(s)

Scope and Content

Mevrouw M., geboren in 1927, heeft gedurende bijna de hele bezetting Duitse militairen ingekwartierd gehad. Haar ouders hadden een hotel-restaurant met een toneelzaal. Meteen op 10 mei 1940 is er een grote groep Duitse militairen in de toneelzaal ondergebracht. Later werd de toneelzaal als eetzaal door de in het dorp gestationeerde Duitsers gebruikt. In de loop van de jaren zijn er verschillende groepen Duitsers geweest. Officieren werden in het hotel ondergebracht (wat tevens de leefruimte van het gezin was). Het gezin kreeg vergoeding voor de inkwartiering en dat was een deel van het dagelijks inkomen. Ook kreeg het gezin elke dag eten van de Duitsers. Een van de broers van mevrouw M. is opgepakt voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. Een andere broer smokkelde over de grens, is gevlucht voor de Duitsers en in Australië terechtgekomen. Het gezin had ook een jongeman in huis die was ondergedoken om aan arbeidsinzet te ontkomen. Mevrouw M. spreekt over NSB-ers in het dorp en over een vrouw die veel met Duitsers omging, maar ook een joods meisje met haar moeder ondergedoken had in haar huis. Deze moeder en dochter hebben de oorlog overleefd. Men wist van de Jodenvervolging, maar niet precies wat er met hen gebeurde wanneer zij in een kamp terechtkwamen. Na de bevrijding heeft het gezin ook inkwartiering van Britten gehad, maar deze werden als minder aardig ervaren dan de Duitsers. Er komen enkele onderwerpen van publieke discussies ter sprake: het optreden van Johan Heesters en de Drie van Breda.

Conditions Governing Reproduction

Physical Characteristics and Technical Requirements

mp4 h264

MS-Word

Subjects

Places

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.