Getuigen Verhalen, Herinneringen aan mijn Amsterdamse zusje/broertje, interview 05

Identifier
urn:nbn:nl:ui:13-2r1-tvs
Language of Description
Dutch
Dates
23 Dec 2009, 10 Jan 2010, 23 Mar 2010
Level of Description
Item
Languages
  • Dutch
  • Limburg
Source
EHRI Partner

Web Source

title=Voor deze dataset zijn enkele reviews beschikbaar.; URI=http://datareviews.dans.knaw.nl/details.php?pid=urn:nbn:nl:ui:13-2r1-tvs

Creator(s)

Scope and Content

De familie Baten had vijf jongens en drie meisjes en woonde buitenaf in het dorp Oirlo. Ze namen Sonja Heimann op in hun gezin die ze altijd aanspraken met Tonie. De kinderen Baten wisten dat het om een Joods kind ging. Godswil is de reden dat zijn ouders dit Joodse meisje onderdak hebben gegeven, zegt zoon Joos. Omdat ze ver van de dorpskern woonden ging het meisje niet naar school. Ze deed alles met de andere kinderen mee. Ruim een jaar is Sonja Heimann ondergedoken geweest bij de familie. Het meisje is tijdens de razzia van 6 juli 1944 per vrachtwagen afgevoerd, samen met meerdere kinderen en vaders van Oirlose gezinnen waar Joodse kinderen onderdak kregen. Het meisje is omgekomen op 6 september 1944 in Auschwitz. Zijn ouders hebben nooit geld gekregen voor hun hulp, ook nooit gevraagd. De familie Baten heeft na de oorlog geen contact gehad met de familie van Heimann. Bovendien werd er thuis na de oorlog nooit meer gesproken over die periode.

Conditions Governing Reproduction

Physical Characteristics and Technical Requirements

Text / Microsoft Word

Subjects

Places

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.