Families Barsam, Boutelje en Hausmann, Harstenhoekweg 111 en 113

Identifier
1213-01
Language of Description
Dutch
Dates
1 Jan 1920 - 31 Dec 1942
Level of Description
Fonds
Source
EHRI Partner

Extent and Medium

1 meter

Creator(s)

Scope and Content

In de kelder van het woonhuis aan de Harstenhoekweg 111 werden bij verbouwingswerkzaamheden archiefdocumenten aangetroffen. Tussen een grote hoeveelheid puin werd de papieren nalatenschap van drie Joodse families (Barsam, Boutelje en Haussmann) die woonachtig waren op de adressen Harstenhoekweg 111, 113 en 115 aangetroffen. Het betreft zowel persoonlijke papieren van deze families, als de bedrijfsadministratie van Simon Boutelje van zijn fabriek ter vervaardiging van vanillesuiker aan de Oude Zijdsvoorburgwal 149 te Amsterdam en administratie van de winkel in damesconfectie van Eliaszer Haussmann aan de Bosschestraat 96 in Scheveningen. De archivalia gaan terug tot omstreeks 1920 en eindigen abrupt in het najaar van 1942, toen de oorspronkelijke eigenaren van de documenten door de nazi’s zijn gedeporteerd. De stukken zijn zowel in het Nederlands als in het Duits.

Conditions Governing Access

openbaar

Process Info

  • This fonds has been selected by EHRI from the online service Wegwijzer Archieven WO2 at www.archievenwo2.nl based on the Dutch subject heading 'Jodenvervolging' attributed to the fonds. All the file descriptions provided by the Wegwijzer Archieven WO2 have been included.

  • Haags Gemeentearchief

Subjects

Places

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.