Nederlandsch-israelitische gemeente
Extent and Medium
47,3 meter; 1754 inventarisnummers
Creator(s)
- Maatschappij tot Nut der Israëlieten in Nederland, afdeeling 's-Gravenhage Stichting en de Vereeniging "Achoezas Kewer" Nederlandsch-israelitische gemeente, Den Haag Vereeniging Steun aan doortrekkenden "Hachnosas Ourechiem" Stichting Opperrabbijn van Loenfonds Israëlitisch Oude Mannen- en Vrouwenhuis te 's- Gravenhage Nederlandsch-Israëlitisch Armbestuur te 's- Gravenhage Israëlitisch Weeshuis "Hulp voor Weezen" te 's- Gravenhage, 1849 - 1943
Scope and Content
De Hoogduitse Joodse Gemeente van 's-Gravenhage die officieel de naam Adath Jessurun droeg, en in het gewone Joodse spraakgebruik kille koudesj Haag heette, werd gesticht aan het begin van de achttiende eeuw. Nadat in 1942 ten gevolge van de oorlog de bestuurscolleges van de Nederlands Israelitische Gemeente waren opgehouden te functioneren, werd het beheer overgedragen aan een commissie bestaande uit notaris A.C. van Mourik Broekman, de heer A. Schilder namens het accountants-kantoor Van Dien en mr. J.M. van der Flier. Door deze commissie werden noodzakelijke betalingen gedaan en ontvangsten geregistreerd (inv. nrs. 704-705). Na de oorlog werd de wederopbouw van de N.I.G. weder ter hand genomen. Een deel van het archief van de Nederlandsch Israëlitische Gemeente is in 2003 uit Rusland teruggekeerd. Zie voor het archief van de Nederlands Israëlitische Gemeente na 1945: Archiefnummer 0636-01 De stukken zijn in het Nederlands, Aramees, Herbreeuws, Jiddisch en Duits.
Conditions Governing Access
beperkt openbaar
Process Info
This fonds has been selected by EHRI from the online service Wegwijzer Archieven WO2 at www.archievenwo2.nl based on the Dutch subject heading 'Jodenvervolging' attributed to the fonds. All the file descriptions provided by the Wegwijzer Archieven WO2 have been included.
Haags Gemeentearchief
Subjects
- Jodenvervolging
- Religie
- Vervolging
- Dagelijks leven
Places
- Zuid-Holland