Bestand van de audiovisuele getuigenissen van de overlevenden van de concentratiekampen en vernietigingskampen van de nazi’s.

Identifier
BE / Stichting Auschwitz-Fondation Auschwitz / Bestand van de audiovisuele getuigenissen van de overlevenden van de concentratiekampen en vernietigingskampen van de nazi’s.
Language of Description
Dutch
Alt. Identifiers
  • Bestand van de audiovisuele getuigenissen van de overlevenden van de concentratiekampen en vernietigingskampen van de nazi’s.
Level of Description
Fonds
Source
EHRI Partner

Extent and Medium

228 opnames (ca. 1250 uur).

Creator(s)

Scope and Content

Dit bestand bevat in totaal 228 video-opnames van interviews met overlevenden van de concentratie- en vernietigingskampen. Gemiddeld beslaan de opnames ca. 5u10. Het gaat om vraaggesprekken met 158 mannen en 70 vrouwen. De meerderheid van deze gesprekken gebeurde in het Frans (198); daarnaast zijn er 29 Nederlandstalige interviews en 1 Duitstalig. De ondervraagde personen vallen grotendeels onder de categorieën ‘Joodse gedeporteerde’ (120 pers.) en ‘gedeporteerde verzetsstrijders’ (102 pers.). Wat de bewuste concentratie- en vernietigingskampen betreft, gaat het hoofdzakelijk om Auschwitz-Birkenau (77), Buchenwald (23) en Ravensbrück (16). We noteren ook 62 opnames in verband met de Dossinkazerne te Mechelen, en 22 opnames die betrekking hebben op het Fort Breendonk. Voor elke geïnterviewde bestaat een begeleidend dossier met biografische informatie.

Finding Aids

  • Lijst van geïnterviewde personen. De meeste interviews zijn geïndexeerd, met vermelding van persoonsnamen, plaatsen, onderwerp enz.

Process Info

Subjects

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.